DELICII CULINARE





”SUSHI cu pește TON” sau ”TUNA” cum îl numesc japonezii  -  Bucătărie japoneză

Sushi este un aperitiv delicios cu mare impresie vizuală.
Prima regulă este ca ingredientele sa fie atinse cat mai putin pentru a nu altera in nici un fel culorile si aromele care transforma sushi intr-un preparat unic.Exista o tehnica foarte bine pusa la punct de asezare a orezului deasupra foilor de ”Alge Nori”. Marii maestrii studiaza aceasta tehnica ani indelungati pana sa ajunga la desăvarșire.
In primul rand, un sushi se face din doar 6 miscari. Se spune ca un maestru poate aranja orezul astfel incat boabele sa fie toate in aceeasi directie.

Ingrediente, Sushi cu ton, pentru 2 porții :

3 foi sushi nori (foi din alge)

200 gr orez cu bobul lung

3 linguri otet (de preferat otet din orez)

4 lingurite zahar brun

1/2 lingurita sare de mare

2 conserve ton in suc propriu (sau proaspat)

1 castravete fabio (sau ”Wasabi” - hrean japonez)

1 ceapa

3 linguri sos de soia

Mod de preparare Sushi cu Ton :

Se spală orezul de mai multe ori, pana cand apa ramane limpede. Se fierbe la foc mic, in 500 ml apa usor sarata, timp de 7-8 min. Cand apa a scazut, se stinge focul si se acopera vasul cu un capac, pentru alte 10 min.

Pentru a obtine sosul, se amesteca otetul cu zaharul si sarea, pana la completa dizolvare. Se toarna sosul peste orez si se omogenizeaza, folosind doua spatule din lemn.

Se curata, se spala si se taie marunt ceapa. Se scurge tonul din conserva si se amesteca cu ceapa si 1 lingura sos de soia.

Se spala castravetele (sau wasabi - hrean japonez, răzuit sau praf la borcan) si se taie in bastonase subtiri si lungi.

Se intinde un servet de bambus. Se asaza peste el intai o folie de plastic, apoi o foaie sushi nori. Se intinde 1/3 din orez, iar deasupra se asaza tonul si bastonasele de castravete. Se ruleaza cu ajutorul bambusului. Se procedeaza la fel pentru celelalte doua foi de alge.
Se despacheteaza ruloul din folia de plastic. Se umezeste lama unui cutit bine ascutit si se taie ruloul in bucati de aproximativ 4-5 cm.
Se servesc stropite cu sos de soia, alaturi de bucatele de radacina de ghimbir murat.

”Wasabi” este o plantă din familia Crucifere, familie de plante din care face parte si varza, conopida, hreanul si mustarul. Wasabi este o planta originara din arhipelangul nipon, de unde si denumirea de „hrean japonez”.
Radacina este cea care se foloseste din planta de wasabi pentru condimentarea mancarurilor. Aceasta se da prin razatoare pentru a se obtine pasta de wasabi (pasta are culoarea verde). Gustul de wasabi este asemanator hreanului, la fel si senzatia de desfundare a cailor nazale datorita iutelii sale. Pasta de wasabi trebuie consumata imediat dupa preparare pentru a nu-si pierde gustul intepător. Se foloseste in special pentru sushi si sashimi, ca pasta servita langa sau in combinatie cu sos de soia (wasabi-joyu).
Ocazional, se pot folosi si frunzele de wasabi care au si ele aroma iute, dar nu atat de puternica.
In Romania, wasabi se comercializeaza ca pasta in tuburi de plastic in principalele supermarketuri si hipermarketuri, la raionul de produse etnice. Dupa desfacerea tubului, pasta de wasabi se tine la rece si se consuma cat mai repede pentru a nu-si pierde aroma.
In prezent, wasabi se cultiva si in China, Taiwan, Noua Zeelanda si in SUA. Din cauza costurilor mari pentru cultivarea acestei plante, in multe restaurante din Europa se serveste pasta pe baza de inlocuitori (hrean obisnuit amestecat cu mustar si colorant alimentar).

sursa: http://www.mancare.ro




COZONAC ROMÂNESC PENTRU SARBATOAREA DE CRACIUN

Ingrediente:

1 kg de faină
16 ouă
250 de unt gras, cu peste 80% grăsime
300 ml lapte
50 grame drojdie proaspătă
300 gr zahăr
2 fiole esenţă de vanilie
200 ml rom negru
1 linguriţă de sare
coaja unei lămâi
coajă unei portocale
50 ml ulei
stafide.

Mod de preparare:

Când se pregăteşte cozonacul în bucătărie trebuei să fie cald, să nu fie curenţi de aer şi schimbări bruşte de temperatură. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.

1. Se cerne faina. Pentru a prepara maiaua, se opăresc 3-4 linguri de faină cu circa o jumătate de cană de lapte şi se bate bine cu o lingură de lemn pentru a face o cremă fină.

2. Când se răceşte puţin, se adaugă drojdia frecată cu o linguriţă de zahăr şi cu puţin lapte. Se acoperă vasul cu un şervet de bumbac şi se lasă la crescut, într-un loc cald.

3. Gălbenuşurile de ou se pun direct în vasul mare în care se va frământa cozonacul. Se bat bine cu sarea, romul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală şi jumătate din zahăr.

4. Când maiaua a crescut şi şi-a dublat volumul, se pune în vasul cu gălbenuşuri, se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Se încorporează treptat faina, apoi untul topit şi uleiul, iar la sfârşit se pune restul de zahăr. Aluatul trebuie să fie moale.

5. Se frământă cu pumnii închişi, întorcând mereu aluatul în acelaşi sens aproape o oră, până când începe să facă băşici şi să se dezlipească de pe mână. Se unge suprafaţa cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut.

6. După ce îşi dublează volumul, se iau cu grijă bucăţi mari de aluat, se pun pe un blat uns cu ulei, se presară cu stafide spălate, se rulează şi se pun în forme mari de cozonac, unse bine cu unt şi tapetate cu făină. Forma nu trebuie să fie decât o treime plină cu aluat, iar pereţii se prelungesc cu gulere de hârtie.

7. Se ung cozonacii cu albuş bătut uşor, nu spumă, se presară zahăr tos şi se lasă la crescut în forme. Când au crescut şi ajung la mărimea formei, se pun la copt, în cuptorul bine închis, la foc spre mediu. Formele se aşază la mijlocul cuptorului.

8. În primele 10-15 minute de coacere nu se deschide uşa cuptorului. După 15-20 minute se dă focul un pic mai mare. Sunt gata când s-au rumenit şi iese curată scobitoarea înfiptă în mijlocul cozonacului.

9. Se scot tăvile şi se lasă să se răcească la loc călduţ. Când s-au răcit cât să se poată atinge, se scot cozonacii cu grijă, pe un fund sau un grilaj de lem, se acoperă cu şervete cu bumbac. Când s-au răcit complet, se învelesc bine în ştergare, să nu se usuce.

sursa : http://www.romaniatv.net/



TOCANA CU CIUPERCI SI MĂMĂLIGĂ
Ingrediente - pentru 6 portii :
– ciuperci 1 kg
– usturoi 6 catei (20 g)
– ceapa 2 buc. (200 g)
– ardei gras 1 buc. (135 g)
– suc de rosii 300 g
– vin rosu sec 100 ml
– cimbru uscat 1/2 lingura
– dafin 2 foi
– patrunjel proaspat 1 legatura potrivita
– ulei 2 linguri
– sare, piper

Curatati si spalati ciupercile, taiati-le in jumatate daca sunt prea mari. Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti un pic ceapa (feliute). Adaugati usturoiul trecut prin presa, ardeiul (bucatele) si, apoi, ciupercile. Acoperiti cratita cu un capac si lasati cateva minute, cat sa-si lase ciupercile din apa. Dati focul mai mare si turnati vinul. Lasati unul-doua minute, sa se evapore alcoolul, apoi puneti sosul de rosii, dafinul, cimbrul si un pic de piper proaspat rasnit. Amestecati si lasati sa fiarba, pe foc mediu, cateva minute, pana cand se patrund ciupercile. La final, potriviti de sare si puneti patrunjelul maruntit.
Serviti tocanita de ciuperci calda sau rece, de preferat cu un pic de mamaliguta alaturi.

sursa : http://gurmandino.ro/




DELICII CULINARE DIN ITALIA
GUTUI LA CUPTOR CU NUCI SI STAFIDE
Reteta este un deliciu, se prepara rapid si nu ai nevoie de mare talent la gatit pentru a o pregati.

Ingrediente :

3 gutui mari
100 gr stafide
100 gr miez nuca
2 linguri miere de albine
2 linguri unt topit

Mod de preparare :

Prajim putin in cuptor nucile apoi le pisăm. Adăugam stafidele, mierea de albine si untul topit si amestecam pana se omogenizeaza.
Alegem gutui mari si sanatoase, le taiem un capac si scobim interiorul. Umplem gutuile cu amestecul de nuca si stafide si le punem intr-o tava pe fundul careia am pus hartie de copt.
Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru aproximativ 30 minute.
Scoatem gutuile pe un platou si turnam peste ele sosul format in tava.

Pofta buna ! 



ROSII UMPLUTE CU CARNE TOCATA SI ACOPERITE CU CASCAVAL

INGREDIENTE
Roșii - 1 kg
Carne tocata - 500 g
Ceapă - 100 g
Cașcaval - 100 g
Pătrunjel - 1 legătură
Sare
Piper
Ulei, pentru prăjit

PREPARARE
Ceapa se toacă mărunt, apoi se prajește în ulei cca 5 minute;
Se adaugă carnea și se prăjește totul cca 10 minute;
Roșiile se decupează în partea superioară, apoi se scoate miezul cu o linguriță;
Pătrunjelul tocat, cateva linguri de miez de la roșii, sarea, piperul se adaugă peste carnea tocată și se amestecă bine.
Se prăjește totul încă 5-10 minute până este gata carnea.
Se umple roșiile cu carne, apoi se așează într-o formă pentru cuptor; deasupra, peste fiecare roșie se pune cașcavalul;
Se lasă roșiile în cuptor cca 15-20 minute, până se topește cașcavalul.
sursa: http://bucatarul.tv/



Pâine rotundă cu tărâțe (sau pâine neagră, pâine de casă - sa nu fie inalta tare pâinica ) umplută cu ardei roșu, cașcaval si pătrunjel verde.

Înainte de a fi pusă la cuptor se stropește cu ulei de măsline.

Se pune în cuptorul încălzit si se ține cât sa se topească bine cașcavalul.


 sursa : https://cerulina.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu