8.31.2017

Prima armă termobarică „made in Romania“






Prima armă termobarică, creată după ultimele concepte de luptă din lume de către cercetători din armata română, a fost testată în 2017 la Cincu, în județul Brașov. 
Dispozitivul de tragere foloseşte muniţie creată dintr-un amestec de explozibil şi combustibil. 
La impact, presiunea uriaşă şi căldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio şansă inamicului. 
De la testare, până la producerea acestui tip de armament în România mai este, însă, cale lungă. 
După această etapă, cercetătorii vor crea un prototip, urmează apoi omologarea și transferarea proiectului către un operator economic care să o producă.
„Lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare cal. 3×40 mm“ a fost testată cu succes, la Centrul Național de Instruire „Getica“ de la Cincu de către specialişti ai Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a Ministerului Apărării Naționale.
A fost testat modelul experimental, iar pentru acest lucru s-a tras asupra a trei obiective, două caroserii de autoturism și o construcție de tip ușor, pentru a vedea care sunt efectele la țintă ale acestui tip de lovituri. 
Testarea a fost efectuată în prezența reprezentanților Statului Major ai Forțelor Terestre, care sunt și beneficiarii acestui proiect de cercetare. 
„Rezultatele acestei testări au fost foarte bune. Urmează acum să fie creat un prototip și vrem ca acest echipament de luptă să fie dezvoltat și omologat, apoi tranferat către un agent economic, de preferat din industria de apărare, care să preia și să industrializeze produsul“, a declarat Cezar Stroie, șeful Compartimentului de Relații Publice din cadrul Departamentului pentru Armament.

Potrivit acestuia, arma are un efect prin presiune, care duce la netrutralizarea imediată a forței vii. „De exemplu, un adversar ascuns după un zid sau într-o peșteră, poate fi scos imediat din luptă prin ulilizarea acestui echipament de luptă, Este un echipament foarte util, care va sprijini foarte mult în conceptul actual de luptă“, a mai spus Cezar Stroie.

Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip.

sursa: http://www.bizbrasov.ro; : Foto: MAPN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu